Добре дошли в нашия магазин!

Категории

Връзка с нас : 0886 373972

View My Stats

Новини

Как да изберем генератор за ток

Дата: 01 Апр 2021

НЕОБХОДИМАТА МОЩНОСТ

За да определите кой ГЕНЕРАТОР ЗА ТОК е най-подходящ за Вашето приложение, обърнете внимание на табелките с данни за реалните характеристики на мощността. Запознайте се с таблицата по-долу като бърз справочник за прилаганите мощности:

 

 

ВИДОВЕ ПРИЛОЖЕНИЯ

За да определите кой тип генератор е подходящ за Вашите нужди, първо определете категорията на "натоварване" на уреда. Има три вида натоварване:

 

РЕЗИСТИВНО НАТОВАРВАНЕ

Резистивното е от най-простите натоварвания, които можете да свържете с генератор. Те имат стабилна консумация на енергия (не е необходима допълнителна мощност при стартиране). Производителността на уреда не зависи от качеството на произведената енергия, т.е. от формата на вълната или от честотната стабилност.

Примери за резистивни натоварвания са:

 • Осветително тяло
 • Тостер
 • Електрическа печка

 

РЕАКТИВНО НАТОВАРВАНЕ

При реактивното натоварване има електромотор. Производителността на мотора в голяма степен зависи от качеството на захранващото напрежение, т.е. от формата на синусоидата и стабилната честота. Некачествената електрическа енергия води до вибрации и следователно ниска производителност на електрическия двигател. Това означава, че моторът не може да постигне максимални обороти или въртящ момент, което води до прегряване и в крайна сметка до по-кратък живот. Освен това, реактивните натоварвания изискват допълнителна мощност в началото, но значително по-малко енергия след като двигателят стартира.

Примери за реактивни натоварвания са:

 • Електроинструменти
 • Хладилник / фризер
 • Климатик

Инструменти като триони или бормашини са "реактивни натоварвания" и по време на работа натоварването може да е малко, но началното натоварване може да варира между 2 и 5 пъти повече от текущото натоварване.

 

ЕЛЕКТРОННИ НАТОВАРВАНИЯ

Електронните натоварвания са от уреди, които съдържат електроника и са силно чувствителни към качеството на електрическата енергия. Тези уреди изискват стабилна електроенергия за да функционират правилно и продължително.

Примери за електронни натоварвания са:

 • Компютър
 • Телевизор
 • Hi-Fi техника

 

ТИП НАТОВАРВАНЕ И ТЕХНОЛОГИЯ НА ГЕНЕРАТОРА

Последващата таблица показва препоръчителната технология за всеки тип натоварване:

 

 

КАЧЕСТВО НА ПРОИЗВЕДЕНОТО ЕЛЕКТРИЧЕСТВО

Каквито и натоварвания да имате при включване, високото качество на електричеството ще повиши продължителността на живот на Вашия уред. Реактивните товари изискват много високо качество на електроенергията за по-добра производителност. Електронните товари дори може да не заработят, ако качеството на електроенергията не е достатъчно високо.

За да се постигне високо качество на произвежданата електроенергия, е необходимо добро регулиране на напрежението и мощността.

Има няколко различни технологии за регулиране на напрежението и мощността на генераторите, всяка с различно предимство:

 

КОНДЕНЗАТОР / ИНДУКТИВНО

Кондензаторните или индуктивните генератори са най-популярните в индустрията. Простотата на технологията прави тези генератори ефективни и
надеждни. Идеални са за приложения с резистивни натоварвания.

 

Много Хонда генератори са с автоматично регулиране на напрежението или AVR. Регулирането на мощността е по електронен път, което дава възможност за по-голяма стабилност на напрежението и честотата. AVR помага на изходното напрежение да е постоянно и по-малко зависимо от
натоварването. Това означава по-малко намаляване на мощността. AVR значително подобрява производителността и живота на захранвания уред.

 

Дигиталното автоматично регулиране на напрежението (D-AVR) има значително предимство пред традиционния AVR, осигурявайки по-гладко и ефективно производство на електрически ток. Тази нова технология има редица предимства пред AVR, като например свеждане до минимум трептенето на светлината.

 

Цикло-конверторна технология се базира на инверторната технология, но използва опростена електронна система за контрол на напрежението. Циклоконверторните генератори са компактни и леки, като осигуряват по-високо качество на електроенергията от AVR генераторите, като произведеното количество електрическа енергия не е пряко свързано с оборотите на двигателя. Тези генератори са идеални както за промишлени, така и за развлекателни приложения, свързани със свободното време.

 

Инверторните генератори, дават високо качество чиста енергия и не са зависими от оборотите на двигателя. Тази модерна технолигия дава възможност за изключително компактен продукт, с алтернатор почти половината от размера на този на традиционните
генератори. Идеални за захранване на много чувствителни електронни уреди като компютри, инверторите предоставят оптимизирана електроенергия за
реактивни и електронни натоварвания, осигуряват най-добра производителност и дълъг живот на захранваните уреди. Инвертор генераторите предлагат редица други предимства, включително и по-малко шум, по-ниско тегло и по-голяма икономия на гориво в сравнение с традиционните модели.

 

НИВО НА ШУМ

Повечето генератори имат обозначение за нивото на шум. За всяко увеличение с 10 децибела, нивото на шум е 10 пъти по-високо, но за ухото звукът е само два пъти по силен. Например, един генератор, който работи на 70 децибела е два пъти по-шумен от генератор, който работи на 60 децибела.

 

ПРЕНОСИМИ И КОМПАКТНИ

Помислете как ще пренасяте и съхранявате генератора. 

Технологията позволява нашите генератори да бъдат по-малки и по-леки, така че Вие да можете да захранвате Вашите продукти където и да отидете.

 

ИКОНОМИЧНОСТ И ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА РАБОТА

В идеалния случай, Вие трябва да търсите генератор, който не само предлага производителност и надеждност, но също и нисък разход на гориво и дълъг живот. Нашите генераторите имат редица характеристики, които отговарят на тези нужди.

Инверторните генератори автоматично регулират скоростта на двигателя за да съответства на нужната мощност. Това дава възможност за максимална горивна ефективност.

 

МОНОФАЗЕН ГЕНЕРАТОР ИЛИ ТРИФАЗЕН ГЕНЕРАТОР 

Трифазните генератори са необходими само при консуматори, изискващи трифазно електрозахранване. Тези консуматори имат 4 връзки ( 3 фази + земя), което е различно от стандартните приложения с 3 връзки ( 2 фази + земя). Трифазните консуматори обикновено имат изисквания за по-висока мощност (над 3 kW). Пример за това са въздушните компресори, промишлените машини, пътностроителната техника, помпи с високо налягане и т.н.

За мощни електродвигатели, трифазните генератори осигуряват по-добро ускорение в съчетание с намаляване на шума и вибрациите, в сравнение с монофазен електрически двигател.

 

МАКСИМАЛНА ИЛИ НОМИНАЛНА МОЩНОСТ

Генераторите често се рекламират с тяхната максимална мощност. Но вие ще видите също и "номинална мощност" в тяхната спецификация.

 

МАКСИМАЛНА МОЩНОСТ

Максимална мощност е тази, която генераторът може принципно да произвежда за кратък период от време.

 

НОМИНАЛНА МОЩНОСТ

Мощността, която генераторът може да произвежда за дълъг период от време, обикновено е 90% от максималната мощност. По принцип, използвайте данните за номинална мощност, за да определите дали един генератор ще бъде в състояние адекватно да задоволи с мощност Вашите уреди.

 

Как да изберем електрическа лебедка

Дата: 31 Мар 2021

Когато избирате лебедка, първото нещо което трябва да определите е за какво ще я ползвате ! Ако ще използвате машината си само за излети и леки преходи по пътища (каквито и да са) тогава най-вероятно ще ви свърши работа малка лебедка, която да ви помогне в някоя неприятна ситуация, която иначе ще наложи издирване на местни жители, бутане и т.н. В този случай основните критерии са размери, тегло и консумация както и съответните приспособления за закачане и подаване на ток.

Дори и за по-тежък автомобил от рода на Defender в такава ситуация може да помогне и лебедка от порядъка на 3000 lb. Но за да бъда разбран правилно става въпрос за малка помощ на сравнително лек наклон и без никаква дълбока кал. Естествено в такива ситуации може да свърши работа и една добра ръчна лебедка или най-добре Hi-Lift със съответните приспособления към него за теглене.


Ако става въпрос за по-сериозни излизания извън пътя правилата за избор на лебедка се променят рязко. Избира се така:

1. Определяте общото тегло на вашият автомобил, което значи напълно зареден с всички течности + пълният му товар (и хората) + всички допълнителни приспособления включително и теглото на лебедката.
2. Получения резултат се умножава с коефициент 1.3 до 1.8 в зависимост от това в каква ситуация се очаква да се наложи теглене. Ако автомобилът е затънал в 50+ сантиметра кал имайте в предвид, че лебедката освен горните тегла трябва и да преодолява кална маса със съпротивление достигащо до няколко тона!!!
3. Избирате лебедка, която да може да осигури необходимото усилие, което сте получили по горните сметки като ако имате и спортни амбиции следва да се ръководите само от резултатите на най-горния слой на навиването на въжето, защото в противен случай ще трябва или да ползвате полиспаст или да пре-закачате въжето постоянно, което е загуба на време. Имайте в предвид че всички данни за усилие което дават производителите на лебедки се отнасят само за първия слой – Като пример ще дам лебедка MileMarker 9000 която на първия слой осигурява усилие от 4090кг а на последния (4-ти) 2454 кг. 
4. Проверявате дали вашият автомобил може да позволи монтажа на такава лебедка като тегло, място, електро-система и т.н.

Ако нямате спортни амбиции и имате проблем с мястото или монтажа бихте могли да намалите изискванията към лебедката за сметка на постоянното използване на полиспаст, но тогава не забравяйте, че нямате никакъв запас и можете да претоварите лебедката много лесно.

За да илюстрирам горните сметки ще дам пример с автомобил Лада Нива и подходящата за него лебедка:

1610 кг. (максимално допустимата маса)

Х 1.3 = 2093 кг.
Х 1.8 = 2898 кг.

В случая избора ще бъде между от 4500lb без резерви до към 9000 lb за супер ултимативни спортни изпълнения.

За чисто туристическо предназначение и осигуряване на спокойствие и 3000lb са напълно достатъчни.


Тук обаче се появяват и други проблеми от рода на начин за закрепване и осигуряване на необходимото захранване. Ако лебедката трябва да бъде лесно демонтируема следва да се направи и съответната основа и средства за прикачане. Може и 9000lb лебедка да се направи лесна за демонтаж, но пък се сещайте как се пренасят 40 кг. От багажника до отпред. Не че не може само е малко трудно . Освен всички останали елементи много внимателно следва да се проектира и основата за закачане на лебедката, защото усилията, които тя осигурява не са никак за пренебрегване и могат да доведат до трагични последици включително и откъсване на елементи на автомобила, сериозни повреди включително и опасни наранявания.

Винаги помнете, че лебедки са мощни уреди, който помагат, но може и да причинят сериозни щети и наранявания при неправилна употреба.

  

Как да изберете най-добрия въздушен компресор

Дата: 30 Мар 2021

Как да изберете най-добрия въздушен компресор за вашите нужди? Какви характеристики трябва да има един въздушният компресор подходящ за нуждите ви? Прочетете още, за да разберете.
 
Ако трябва да надувате големи и тежки неща, като автомобилни гуми или надуваем дюшек или ако използвате инструменти със сгъстен въздух, като уреди за боядисване или динамометрични ключове, тогава ви трябва въздушен компресор с висока производителност.
 
Можете да използвате уверено и уреда за сгъстен въздух в близката бензиностанция или вулканизатор, но ако искате да използвате собствените си инструменти и предпочитате удобството на собствения си гараж, тогава трябва да закупите въздушен компресор.
 
  
Най-добрият въздушен компресор какво да търсите
Въздушните компресори са с разрични размери и големини, дизайнът и преносимостта са два важни аспекта. При многото налични модели въздушният компресор подподящ за вас ще зависи от вида операции, за които искате да го използвате. Критериите за избора включват вида помпа, която използва компресорът, дизайнът му и нивото на налягане, с което работи.
 
Помпата на компресора
въздушен компресор за домашна употребаИма два вида помпи за компресор, маслени или без масло. Избраният вид помпа оказва влияние върху необходимото ниво на поддръжка.
 
Компресорите с помпи без масло са по-скъпи отколкото маслените, но имайки предвид разходите за поддръжка, както по отношение на парите, така и на времето, в дългосрочен план разликата няма да я има.
 
Компресорите с маслени помпи трябва да се поддържат периодично. Използвайки резервоар за маслото, трябва да се проверява редовно нивото му и да се сменя при необходимост. Въздушните компресори с маслени помпи са по-тихи отколкото тези без масло.
 
Дизайн
Когато искате да закупите най-добрият въздушен компресоро трябва да имате предвид размерите и преносимостта му. Тъй като някои модели са много големи, уверете се, че имате достатъчно място в килера или гаража, където да можете да го съхранявате и да го премествате с лекота.
 
Някои компресори са за малки домакински проекти докато други са за индустриална употреба. Ако обърнете внимание на разнообразието на  даден инструмент, можете да намерите модели компресори, които предлагат и аксесоари, като пистолет за боядисване или за миене. 
 
Повечето въздушни компресори, независимо от размерите, са оборудвани с дръжка или помощни колелца за транспорт. Много обемните компресори дължат чат от размера си на резервоара им с масло.
 
Маслените компресори са и по-тежки отколкото компресорите без масло. Колкото по-лек е един компресор, толкова по-лесен за пренасяне е. Ако преносимостта е важна за вас, потърсете модел с колелца за преместване, който тежи възможно най-малко.
 
Дебит и налягане на компресора
Дебит и налягане на компресораНивото на налягане, доставяно от компресора и въздушният поток определя способността му да работи заедно с различни пневматични инструменти. Налягането и въздушният поток определят вида пневматични инструменти, които могат да се използват с компресора.
 
Компресор, който доставя налягане до 6 бара и дебит до 150л/мин е компресор с ниско налягане. Компресорите със стойности над посочените, до около 12 бара и 300л/мин се считат за компресори със средно налягане и трябва да работят с повечето ръчни пневматични инструменти.
 
За пневматични инструменти, използвани при тежки операции, имате нужда от мощен компресор за всеки отделен случай. Преди да закупите, попитейте за изискванията на инструментите, които възнамерявате да използвате и закупете компресор, който доставя необходимите дебит и налягане.
 
Решението по отношение на най-добрия въздушен компресор зависи много от целта на използването му. Вземете предвид и времето, което ще трябва да инвестирате за поддръжка на компресора, за да изберете желания вид помпа. Поради множеството налични модели със сигурност ще изберете подподящия продукт. 
 
Най-добрият въздушен компресор: препоръки
Имайки предвид критериите по-горе, ви препоръчваме няколко модела въздушни компресори за дома, които предлагат отлично съотношение качество/цена.
 
 
 
 
 
 

Купи и спести днес,  компресор за въздух на най-ниски промоционални цени от Рудимпекс ООД

Голямо разнообразие от компресори за Вашите нужди: електрически компресори, бензинови компресори, трифазни компресори, монофазни компресори, винтови компресори,

мини компресори всичко това може да откриете тук. Широка гама от професионални компресори за въздух за строителния бранш.

Машините са с различни обеми на разиширителния съд, налягане и дебит.

Поръчайте онлайн или на тел сега: 0886 373972, 0876 373970, 0988 939596

Водни помпи - как да да направим правилен избор

Дата: 22 Мар 2021

Приложенията на водните помпи са многобройни и разнообразни, което често поставя на изпитание правилния избор на помпата. Задачата се усложнява допълнително и от това дали изпомпваната вода е чиста или замърсена с различни примеси, включително с пясък и по-едри твърди включвания с големина, достигаща дори до размерите на чакъл. Затова ще направим кратък преглед на видовете помпи и тяхното приложение, както и на типичните решения за осигуряване на собствено, независимо от водопроводната мрежа захранване с вода за напояване, за производствени, санитарни и битови нужди. Затова тук ще се спрем съвсем накратко на основните и най-често използваните помпи в домашната градина, селското стопанство, производствените и битовите нужди.

Градинските помпи са най-често използваните, а преобладаващото им предназначение се съдържа в наименованието – поливане на различни насаждения. Най-често това са центробежни помпи, които се монтират на сухо място. Максималната дълбочина на засмукване (геодезична смукателна височина) при този вид помпи е 8–9 m (измерена между нивото на водата и оста на помпата) при надморска височина около 1000 m. В близост до морското равнище тя достига до 10 m. За засмукване на водата от по-голяма дълбочина се използват потопяеми помпи. Центробежните градински помпи се използват за изпомпване на вода не само от кладенци и резервоари, но и от други природни източници. Грижовните и спестовни стопани събират стичаща се от покривите дъждовната вода в подходящи за целта резервоари или бидони. От тях тя се изпомпва и използва за напояване.

Широко приложение за захранване с вода от местен източник на еднофамилни и вилни сгради, селскостопански и други постройки, на автоматизирани поливни системи и др. намират хидрофорните уредби, които осигуряват непрекъснат поток вода с почти постоянно налягане в условия на циклично ползване на водата и съответно на цикличен режим на работа на помпата. Хидрофорната уредба позволява автоматизирано включване и изключване на помпата в зависимост от консумацията на вода. Тя изглажда в много голяма степен иначе неминуемите тласъци предавани на водната струя при пускане и спиране на помпата.
Междинно решение са центробежните помпи, управлявани от пресостат – прибор, който измерва налягането на водата във водопроводната мрежа и съответно включва и изключва помпата. По този начин в мрежата се поддържа почти постоянно налягане на водата, а и помпата се предпазва от повреда поради работата й при липса на консумация на вода. В редица случаи този вид помпи може успешно да заменят по-скъпите и по-обемисти (поради наличието на металния резервоар) хидрофорни системи. Използват се за автоматизирано напояване на различни по вид градини, за снабдяване с вода на еднофамилни и вилни сгради, както и за различни производствени дейности.
Потопяемите помпи имат водоплътна конструкция и работят потопени в кладенци, басейни и декоративни езера, резервоари за събиране на дъждовни и други води. Тяхното използване в голяма степен решава проблема с ограничението на смукателната дълбочина при центробежните помпи. Metabo предлага модели предназначени за засмукване на чиста вода, други пък са специализирани за работа със замърсени, включително с едри твърди включвания (пясък и чакъл с едрина от 5 до 70 mm) води. Има и комбинирани потопяеми помпи, които съчетават качествата и възможностите на тези две специализирани групи. Много ценни за отводняване на избени и други помещения са помпите, които поставени върху пода, са в състояние да засмучат и изхвърлят водата до достигане на дебелина на водния пласт само 2 mm.
Тук ще се спрем по-детайлно на избора на градински помпи и хидрофорни уредби, за което е използвана техническа информация от Metabo, любезно предоставена на редакцията от фирма „Киров“. В диаграмите за избор на помпата според необходимия дебит на изпомпваната вода и максималната височина на водния стълб са включени намиращите се към момента в продажба модели на Metabo, включително новите градински едностъпални помпи с чугунено тяло и хидрофорните уредби, изградени с тези помпи (виж следващия брой НС 5-6/2014), които немската компания пусна на пазара през февруари т.г. В примерите са използвани уедрени данни от практиката, така че и хора без техническо образование и подготовка в областта на хидравликата и проектирането на водоснабдителни инсталации да могат лесно да се ориентират, макар и с известно приближение, при избора на водната помпа.
 
Избор на градинска помпа
 
Най-общо казано, изборът на помпата зависи от количеството вода дебита, което е необходимо за захранване, примерно, на напоителна система. Дебитът от своя страна се пресмята в зависимост от количеството вода (l/h), което са способни да разпръснат свързаните с нея поливни (дъждовални) устройства за час. Вторият показател за избор на помпата е пълната напорна височина на водния стълб, който тя трябва да осигурява. Пресмята като сбор от геодезичната напорна височина (вертикалното разстояние между оста на помпата и най-високо разположеният водочерпещ прибор), геодезичната смукателна височина (вертикалното разстояние между оста на помпата и динамичното ниво на водата в кладенеца или резервоара), загубата на налягане в смукателния и тласкателния тръбопровод. Загубите на налягане зависят от вида, дължината и диаметъра на тръбите (маркуча), както и от местните хидравлични съпротивления на колена, спирателни кранове, разклонители и други елементи, т.е. точното им пресмятане е задача за професионалисти с необходимото образование. При пресмятане на необходимия минимален напор на помпата трябва да се отчете и налягането на водата, необходимо за нормалното функциониране на водочерпещите прибори.
След като се уточнят тези величини, подходящата помпа се подбира според графиките, които изобразяват характеристиките на всяка помпа в диаграма Q-H. Кривите в нея показват съотношението между дебита и напора (височината на водния стълб) поотделно за всеки модел от дадена група помпи.
Пример: Помпата захранва с вода напоителна система, която им три дъждовални разпръсквача с 1000 l/h и два по 700 l/h. Следователно помпата трябва да осигурява общо 2400 l/h.
Пълната напорна височина на водния стълб се пресмята като сбор от:
» Необходимото минимално налягане на водата за нормална работа на водоразпръскващите прибори – при липса на фабрични данни се приема налягане 2 bar.
» Геодезичната дълбочина на засмукване на водата (от нивото на водното огледало до оста на помпата).
» Геодезичната напорна височина на водния стълб (разстояние от помпата до нивото на разпръскващите водата прибори).
» Хидравлични загуби на налягане поради триенето на водния поток в тръбопровода (маркуча) – за опростяване на сметките в случая се приема стойност, равна на 15% от дължината на напорния тръбопровод (маркуч).
За показаната на схемата инсталация сметката би изглеждала така:
» Минимално изходящо налягане на водната струя в края на нагнетателния тръбопровод – 2 bar или 20 m воден стълб.
» Дълбочина на засмукване на водата – 4 m воден стълб.
» Напорна височина – 10 m воден стълб.
» Хидравлични загуби в маркуч с дължина 20 m – 3 m воден стълб (15% от 20 m дължина).
Сборът на тези цифри показва, че помпата трябва да осигурява налягане, осигуряващо 37 m височина на водния стълб.
Въз основа на тези две данни от диаграмата Q-H за градинските помпи на Metabo като най-подходяща помпа изборът се пада на новия модел P 9000 G.
 
Избор на хидрофорна уредба
Изборът на хидрофорна уредба се извършва по същия начин – чрез приблизително пресмятане на необходимия дебит и напорната височина на водния стълб, осигурявани от помпата. Пресмятането на дебита се извършва въз основа на осреднени примерни показатели за разхода на вода за различни санитарни и домакински прибори (виж таблицата), като:
» Перална машина – 10 l/min
» Съдомиялна машина – 8 l/min
» Душ за къпане – 10 l/min
» Дъждовална инсталация за напояване на тревна и друга растителност с два разпръскващи прибора – 2 х 10 l/h.
Ако работят едновременно, те биха изразходвали общо 48 l/min.
За минималния дебит, който помпата трябва да осигури, се приема 40% от това количество, т.е. 48 х 40% = 19,2 l/min или 1152 l/h.
Напорната височина на водния стълб се пресмята въз основа на разликата между нивото на водата в резервоара (кладенеца) и най-високо разположеният в сградата захранван с вода санитарен или кухненски прибор.
Да приемем, че хидрофорната уредба е поставена в мазето на сградата и засмуква вода от резервоар, намиращ се 5 m по-ниско. Най-високо разположеният санитарен прибор е душ за къпане, намиращ се на височина 10 m над нивото помпата. Необходимата напорна височина на водния стълб, който помпата трябва да изтласква, представлява сумата от двете величини, т.е. 5 m + 10 m = 15 m. Тя обаче трябва да преодолява и загубата на налягане при движението на водата поради съпротивлението (общо и местни загуби) в тръбопровода. И в този случай то се приема за около 15% от неговата дължина, т.е. 15 m + 2,25 m (15 m х 15%) = 17,25 m.
Накрая трябва да се вземе под внимание и минималното налягане на водата, необходимо за нормалната работа на прибора, който изисква най-високо налягане на водата. В този пример от Metabo са приели стойността 1,5 bar, което се равнява на воден стълб с височина 15 m. Тази стойност се прибавя към вече получената напорна височина на водния стълб – 17,2 m + 15 m = 32,25 m.
С така определените стойности по диаграмата Q-H вече може да се отчете, че подходящата за случая хидрофорна уредба от новите модели може да се избере между HWW 3300/25 G или HWW 4000/25 G.
При избора на помпата, особено при хидрофорните уредби, трябва да се имат предвид и още някои фактори. Така например на входа на помпата е препоръчително да се монтира филтър за очистване на водата от песъчинки и други по-едри примеси. Това несъмнено спомага за повишаване на нейната дълготрайност, подобрява се качеството на подаваната за домакински (санитарни) цели вода, предпазват се дюзите на санитарните и други прибори от запушване. Същевременно филтърът оказва значително хидравлично съпротивление, което води до намаляване на дебита на помпата с около 300 l/h. За намаляване на загубите диаметърът на смукателния маркуч не бива да бъде по-малък от диаметъра на входящия отвор на помпата. В противен случай това ще причини допълнително спадане на налягането поради повишеното триене.
Градинските центробежни помпи и хидрофорни уредби се монтират на сухо защитено срещу дъжд, а през зимата и срещу замръзване, място. Също така е необходимо да се осигури свободно движение на въздуха около помпата за по-доброто й охлаждане.
Не бива помпата да се оставя да работи без приток на вода към нея. Същото се отнася и когато изходящият от помпата воден поток по някаква причина е блокиран. При работа в това състояние в продължение на повече от 5 min съществува реална опасност от нейното прегряване и повреждане.
9
За защита на помпата от прегряване поради работа без вода може да се използват няколко предлагани от Metabo технически решения, като например Hydromat HM 2 – пресостат, който включва или изключва захранването на електродвигателя в зависимост от налягането във водопроводната мрежа. Така помпата става автоматично управляема – решение, което в редица случаи се използва вместо хидрофорна уредба.
При центробежните помпи на смукателния тръбопровод задължително се поставя специален еднопосочен клапан, който не допуска източване на водата и изпразване на помпата. За целта Metabo предлага клапани за монтиране към тръбопровод (маркуч) с диаметър 1“ и 1 1/4“.
Накрая обръщаме внимание, че помпите и хидрофорните уредби, които Metabo предлага не са пригодени, съответно не са лицензирани у нас, за подаване на годна за пиене вода.

Какво да изберем - храсторез, моторна косачка или трактор за косене ?

Дата: 09 Юли 2020

 
 

Има три вида машини, които покриват всички дейности за косенето и почистването на перфектната зелена морава. Истината е, че гъстата и сочна трева зависи до голяма степен и от машините с които косите. В практиката, избора на правилната машина ще направи работата в градината по-приятна и отпускаща и ще даде по-добри резултати. Ето няколко препоръки как да изберем правилното оборудване:

Храсторез

Това е машината, която се използва при повърхности с препятствия (ниски стени, огради, стълби и др.), а също така при неравна повърхност и наклонен терен.

Храсторезите се използват за косене на трева, плевели и подрязване на храсти в места недостъпни за други машини. Някои храсторези, ако са комплектовани със специални приставки може да бъдат използвани за кастрене на високи и ниски клони на дървета и овошки, подравняване на средна височина жив плет и обработване на малки участъци засадени със зеленчуци.

 

Паркова косачка

Парковите косачки са предназначени за различни видове повърхности. Трябва само да изберете най-подходящата машина от следните: за домашно ползване (малки градини и поляни), за професионална употреба, незаменими машини, когато се налага да косите големи тревни площи или неравни повърхности със скатове и хълмчета. Някои модели са със самоход, което много улеснява работника при косене на големи пространства и пресечен терен.

Ако косачката има приспособление за насичане на тревата (mulching) силно намалява нуждата да се изхвърля окосената трева, тъй като тя се раздробява на ситни частици и пада на повърхността, помага за задържане на влагата и подхранва тревния пласт.

 

Градински трактор

Тези машини са идеалното решение за много големи градини, паркове и обществени места за отдих.

Със изключително здрава конструкция, но и лесни за управление, градинските трактори имат малък радиус за завиване, което улеснява маневрите сред дървета и храсти. Обикновено връзката с коша за събиране окосената трева е разположена отстрани или отзад на трактора. Както и при парковите косачки, градинските трактори лесно могат да бъдат приспособени да работят с комплекта за насичане на тревата (mulching).

Регулиране на карбуратор на моторен трион - резачка за дърва

Дата: 07 Юли 2020

Регулиране на карбуратор на моторен трион - резачка

 

В тази статия ще ви научим как да си регулирате моторният трион в домашни условия, без наличие на оборотомер и друга техника. За целта е необходимо да имате една отвертка, един чифт ръце и поне едно ухо...това разбира се е в кръга на шегата. Единственото, което ви е нужно е малка отвертка.

Първо да поясним, че такова нещо като регулиране на въздух и бензин при резачките за дърва няма! Тук се регулират ниски, високи обороти и дроселовата клапа - т.е. колко да е отворена. Има три отвора с болтове за регулиране на оборотите на резачката. На единият пише "L", което означава Low - ниски обороти, а на другият "H", което означава High - високи обороти и още един обикновено е обозначен с "LA" - дроселовата клапа. "L" и "H" винаги са един до друг, а отворът за дроселовата клапа по принцип е под тях. Преди да регулираме машината е добре да е загряла ако това е възможно.

Как става регулирането?

1. Болтчетата "L" и "H" се завиват до край и след това се развиват оборот и половина, а болчето на дроселовата клапата - "LA" се развива и завива като се гледа кога започва да завърта клапата и тогава се навива около половин оборот.

2. След това палите машината, давате газ до край и започвате да затягате болтчето "Н" докато достигне максимални обороти. Достигането на максимални обороти се преценява на слух, след като не разполагате с оборотомер. Различните моторни триони работят при различни максимални обороти и обикновено максималните обороти на които трябва да работи резачката са по-ниски от тези на които може да я накарате да работи като регулирате карбуратора. Марковите резачки имат тапи на карбуратора за да избегнат регулирането има на по-високи обороти от колкото е проектирана машината. При неналичие на оборотомер вие трябва да се доверите на слуха си и е препоръчително когато достигнете максималните обороти да върнете леко винтчето, т.е. да не регулирате резачката да работи на максимума.

3. След като сте регулирали високите обороти пускате газта и идва ред на ниските обороти. Газ не се подава, а само се върти болтчето "L" - когато го завивате се вдигат оборотите, а когато го развивате се понижават. Ако ви харесва как са оборотите подавате рязко газ и ако резачката глъхне трябва да се отвие малко болтчето "L" (оборотите ще падат) и така докато започне да се форсира без да глъхне. При развиване на болтчето "L" докато резачката започне да се форсира без да глъхне оборотите се дорегулират с болчето на дроселовата клапа - "LA".

ВНИМАНИЕ! Предложеният вариант на регулиране на машината не гарантира нейната дългосрочна безаварийна работа. Сами разбирате, че на слух не могат да се нагласят примерно 12.500 об/мин. Всеки опит за ремонт на личните Ви резачки за дърва е на Ваша собствена отговорност!

Регулирането на моторният трион - резачка трябва да се извършва в специализиран сервиз от сервизен техник снабден с оборотомер!

Зимата може да идва

Дата: 31 Окт 2019

Зимата може да идва

 

Правилно съхраняване на моторните коси

След дълги месеци употреба Вашата моторна коса се нуждае от почивка. За да бъде готова за работа на пролет, е добре преди да я оставите на съхранение през зимата да вземете под внимание следните съвети относно нейната поддръжка:

 

 
 
 
 
 

Внимание

Моля, преди да използвате моторния си уред да прочетете инструкцията за употреба и ако имате въпроси да се обърнете директно към Вашия дилър.

КАКВО Е ММА ЗАВАРЯВАНЕ?

Дата: 20 Юни 2019

КАКВО Е ММА ЗАВАРЯВАНЕ? 
 
Дугово заваряване без защитен газ
Дъгата и заваръчната вана са защитени с помощта на определени минерали, които създават газове и шлаки по време на заваряване. Най-важният процес е заваряване с метални дъги с покрити електроди. Следва да се споменат следните процеси на електродъгово заваряване без защитен газ:
 
Дъгова заварка с покрити електроди (SMAW)
Гравитационно заваръчно заваряване с покрити електроди
Дъгова заварка с флюсово запълваща тел (FCAW)
Заваряване под налягане (SAW)
Дъгова заварка с покрити електроди
Заваряването на дъга с покрити електроди изисква електрод, който е направен от сърцевина от стомана и покритие. Дъгата изгаря между края на покрития електрод и обработвания детайл. Стоманената сърцевина се стопява в заваръчната вана и осигурява необходимия пълнежен материал. Покритието създава защитни газове и шлака по време на заваряването, които защитават дъгата и заваръчната вана, като по този начин позволяват да се произвеждат заварки, неповлияни от вредния атмосферен въздух. Заваряването дава заваръчни газове и ожесточена светлина.
 
Дъговата заварка с електрод с покритие е типичен процес на ръчно заваряване. Електродът има ограничена дължина, което означава, че процесът на заваряване често се прекъсва и работното време се използва лошо.
 
Многото спирания обикновено означават, че дъгата се запалва само 25-60% от работното време. Бяха предприети много инициативи за подобряване на производителността на заваряването на ММА.
 
Използването на телени електроди, които се подават непрекъснато, може да увеличи производителността, но това е причинило проблеми с покритието. Обаче, този проблем е решен чрез използването на тел с флуоресценция и чрез заваръчна дъгова заварка, където покритието е или вътре в телта, или поставено свободно върху повърхността на заваръчния шев.
 
Дъгата изгаря между топящия се електрод и детайла. Когато покритието се изгаря / разтопява, той произвежда защитни газове и шлака, които защитават заваръчния басейн. Шлаката трябва да се отстрани след заваряване на всеки цикъл. Често се самоизключва.
 
Дъговата заварка с покрити електроди (SMAW) се използва предимно за заваряване в нелегирани, нисколегирани и високолегирани стомани с дебелина от около 2 mm, например заваряване на стоманени конструкции, съдове под налягане, конструкция на кораби и други подобни строителство в едно производство или малка серийна продукция. При работа на по-голямо серийно производство е полезно да се използват заваръчни процеси, които са по-лесни за механизиране.
 

КАКВО Е МИГ / МАГ ЗАВАРЯВАНЕ?

Дата: 13 Юни 2019

КАКВО Е МИГ / МАГ ЗАВАРЯВАНЕ?
MAG Заваряване с твърда жица
Газовият метал Заваряването или заваряването със защитен газ, както често се нарича, е процес на заваряване, който използва топлината на електрическа дъга, установена между непрекъснато захранван проводник и детайла. По време на този процес жицата ще се стопи и металът на заварката ще се прехвърли към детайла.
 
Заваръчната вана винаги е защитена с щит от газ, за ​​да се предпази както топилната тел, така и заваръчната вана от кислорода и азота във въздуха. Ако тези газове влизат в атмосферата на защитен газ, той може да причини порьозност в заваръчния шев. Външните смущения, като напр. Откъм отворени врати и прозорци, могат да предизвикат издухване на защитния газ.
 
Също така вентилационните потоци могат да повлияят на мястото на заваряване и защитния газ. Екраниращият газ обикновено се разделя на два подметода според използвания тип защитен газ.
 
MIG заваряване е заваряване в атмосфера на инертен газ, което означава заваряване с защитен газ, който не реагира с други вещества. Инертните газове са например аргон и хелий, от които аргонът се използва повече в европейския регион. Обикновено процесът се нарича MIG заваряване, дори когато инертният газ се смесва с малки количества О2, СО2, Н2 или подобни вещества.
 
MAG заваряване
MAG заваряване е заваряване в атмосфера на реагиращи газове, или както се нарича: защитен от активен газ. Това означава, че газът се отделя в дъгата и в по-голяма или по-голяма степен реагира със заваръчната вана. CO2 се използва главно като защитен газ, поради което процесът е известен също като CO2 заваряване.
 
Предимства на MIG / MAG заваряването:
 
Методът е финансово атрактивен поради високата скорост на заваряване и поради това, че може да се поддържа продължително време на дъга, тъй като няма често сменящи се електродни пръти.
Методът осигурява възможност за рационално заваряване на материали, които са трудни за заваряване.
Заваряването е възможно във всички положения.
Дъгата и заваръчната вана са ясно видими.
Обикновено е необходимо само малко последващо третиране на заварката.
Приложения
Заваряването MIG / MAG обикновено се използва с:
 
алуминий
Обикновени леки стомани
Неръждаеми стомани
Мед и медни сплави
В допълнение към горните метали този метод е подходящ за магнезий, никел и редица други метали и метални сплави.
 
MAG Заваряване с тел
В продължение на много години индустрията искаше полуавтоматичен процес на дъгова заварка с непрекъснато подаване на проводник без външно покритие и с по-висока скорост на отлагане, отколкото при твърда жица, известна от процеса на заваряване MAG.
 
Ако освен това се получи по-голяма безопасност срещу грешки при заваряване, така че този полуавтоматичен процес може да се използва за заваряване в по-дебели размери, където се използват традиционно покрити електроди, би било още по-добре.
 
Чрез потока от тел е възможно да се повлияе на физическите условия в дъгата и прехвърлянето на материала, както и да се повлияе върху металургичните условия. По този начин са създадени някои от недостатъците и ограниченията на МАГ заваряването с твърд проводник. Флюсовите жици за заваряване с променлив ток могат да бъдат произведени по същия начин като покритите електроди.
 
Предимства на MIG / MAG заваряването с тел: \ t
 
Методът е икономичен поради високата скорост на заваряване и защото е възможно да се поддържа дъгата за дълъг период от време, тъй като няма нужда от смяна на електрода.
Методът предлага възможност за рационално заваряване на трудни заваръчни материали.
Заваряването може да се извърши във всяко положение. Дъгата и заваръчната вана са напълно видими. Обикновено има само малко последващо лечение.
Рискът от сериозни грешки при заваряване се намалява в сравнение със заваряване с твърда жица.
 
 
 
 
 
 
 
Вижте всички нащи телоподаващи тук  : 
 

КАКВО Е TIG (ТИГОВО) ЗАВАРЯВАНЕ?

Дата: 06 Юни 2019

КАКВО Е ТИГОВО ЗАВАРЯВАНЕ?
Обозначението TIG идва от САЩ и е съкращение от Tungsten Inert Gas. Волфрамът - наричан още волфрам - е метал с точка на топене над 3300 ° C, което означава повече от два пъти точката на синтез на металите, които обикновено са заварени.
 
Инертният газ е същият като неактивния газ, което означава вид газ, който няма да се комбинира с други елементи. В Германия този метод се нарича WIG заваряване, а W означава wolfram. TIG заваряване е международно, стандартизирано обозначение за този метод на заваряване. Съгласно DS / EN 24063 този заваръчен процес има номер 141.
 
Принципът на ВИГ заваряване е процес на електродъгово заваряване, при който енергията на синтеза се произвежда от електрическа дъга, която гори между заготовката и волфрамовия електрод. По време на процеса на заваряване електродът, дъгата и заваръчната вана са защитени от вредното въздействие на атмосферния въздух от инертен защитен газ. С помощта на газова дюза защитният газ се води към зоната на заваряване, където замества атмосферния въздух.
 
TIG заваряването се различава от другите процеси на заваряване с факта, че електродът не се консумира като електродите в други процеси като MIG / MAG и MMA. Ако е необходимо да се използва пълнежен материал, той се добавя ръчно или автоматично като голи проводници.
 
Дъгата TIG
Както беше споменато по-горе, енергията на термоядрения синтез в TIG заваряването се произвежда в изгарянето на дъгата между волфрамовия електрод и детайла. Захранването с тел може да се извършва ръчно или механично.
 
В DC ​​TIG (постоянен ток) заваряване волфрам електрод обикновено е свързан с отрицателен полярност и детайла на положителна полярност. Според теорията на електроните отрицателно заредените електрони и положително заредените йони ще мигрират, когато дъгата се запали. AC TIG (променлив ток) се характеризира с факта, че напрежението променя полярността определен брой пъти, обикновено 100 пъти в секунда.
 
Предимства на приложението:
 
Осигурява концентрирано загряване на детайла.
Той осигурява ефективна защита на заваръчната вана чрез инертен защитен газ.
Тя може да бъде независима от пълнежния материал.
Материалите за пълнене не трябва да бъдат фино приготвени, ако е възможно само сплавянето.
Не е необходимо след обработка на заваръчния шев, тъй като не се получават шлака или пръски.
Места с труден достъп могат да бъдат заварени.
TIG заваряването обикновено се прилага в индустрии, изискващи висококачествено заваряване, като:
Офшорна индустрия
Комбинирани топлоелектрически централи
Нефтохимическата промишленост
Хранително-вкусовата промишленост
Химическа индустрия
Ядрена промишленост
Материали за ВИГ заваряване
Заваряване на тънки материали от неръждаема стомана
алуминий
никел
Никелови сплави
 
Вижте всички наши TIG електрожени тук : 
 

Косачка за трева, как да я изберем ?

Дата: 08 Май 2019

 Как да изберем косачка за трева?

Изборът на косачка за трева не е лесна работа. Ако вашият нов помощник трябва напълно да удовлетвори очаквания ви и да ви служи няколко години, то при избора му трябва да се обърне внимание на следните фактори:

 •   Големина на площта за косене

 •   Неравност на площта за косене

 •   Наклон на площта за косене

 •   Честота на косенето

 •   Тип на тревната площ

 •   Физическа кондиция на работещия

 •   Предимства и недостатъци

Големина на площта за косене при избора на косачка за трева

Основен фактор при избора на косачка за трева е големината на площта, за която ще я използваме. От този параметър зависи препоръчителната широчина на косене а също и типа на машината. Косачката може да бъде ръчна, електрическа или с бензинов мотор.

Косачка за трева за малки площи

За по-малки площи (до 750 м2) напълно е достатъчна и електрическа косачка. Предимствата на такава косачка за трева са ниското тегло, по-лесната манипулация, минималните изисквания към поддръжка и нормалната покупна цена и експлоатационни разходи. За разлика от моторните резачки електрическите имат по-малък кош за събиране на тревата, което означава по-често изсипване и прекъсване на косенето.

Най-често тези косачки за трева нямат функцията за странично изхвърляне и мулчиране.  Като недостатък може да се отчете и това, че сте ограничен от дължината на захранващия кабел, което е особено непрактично при хълмисти терени и множество овощни дръвчета.

 

 

Косачка за трева за големи площи

За по-големи площи (над 750 м 2) е по-подходящо да се избере бензинова косачка

 

Тези косачки обикновено имат по-голяма мощност от колкото електрическите, не са зависими от захранването с ток и допълнително имат редица подобрения, който ще ви помогнат за грижата за тревната площ. Такива подобрения са задвижването, странично изхвърляне на окосената трева, мулчиране, голям кош и др.

Поради факта, че при косене на площ от 1600 м2 с косачка с широчина на косене 53 см, ще изминете приблизително около 4 км, то за големи площи над 1800 м2 най подходящи са градинските трактори. Тези машини ще ви предложат не само най-малки усилия при максимален комфорт, но и по-голяма широчина на косене. Те имат по-голяма скорост и по-голям кош от класическата електрическа косачка. Съществен фактор при работата на големи площи може да бъде големината на коша за събиране на трева и големината на резервоара за гориво. И двете неща могат да са причина за преждевременно спиране на работата, което като цяло ще намали скоростта на косене. 

В зависимост от големината на площта трябва да се обърне внимание и на широчината на косене. На по-малки или по-хълмисти терени е добре широчината на косене да е по-тясна, а при по-големи и равни терени да е по-широка.

 

Неравен или хълмист терен

За хълмисти терени с множество дървета, храсти или лехи е подходящо да се избере косачка с бензинов мотор. По този начин отпада необходимостта от манипулация с електрически захранващ кабел. Дългият кабел би бил препятствие за вас при хълмист терен и постоянно би имало опасност от оплитане, спиране или пресичане на кабела.

С избора на косачка с електрически мотор получавате свобода на движението. Подходяща за такава площи е и по-тесния обхват на косене.  С по-тясната косачка ще завиете лесно и ще преминете и през стеснени места, където по-широка машина не може да достигне. 

За хълмисти терени е особено подходящо и задвижване на колелата, което ще ви улесни в манипулацията и ще ви даде комфорт.

 

Наклон на терена

И най-малкия наклон или нервност на терена може да ви създаде неприятности от бутането на косачката, особено когато кошът започне да се пълни. За такива площи ще ви се изплати да инвестирате в косачка със задвижване. Със задвижване на колелата са оборудвани различни модели, както моторни, така и електрически косачки. Някои типове косачки могат да бъдат оборудвани и със скоростен лост. Благодарение на тези функции те могат да се справят и с неравномерно наклонени терени. 

Бензиновите ротационни косачки по принцип са ограничени до определени наклони до 20°, заради горивото в резервоара. До 35° може да се използват електрически косачки. Терени с по-голям наклон от 35° може да се косят само с моторен или електрически тример за трева.

 

Честота на косенето

За често и регулярно косене може да е интересна косачка с функцията мулчиране, която надробява тревата на малки части и я връща обратно към корените и, като служи за природен тор. Ако косите в равномерни интервали, така че тревата да не израстне много, може да ви е достатъчна и машина с по-ниска мощност.

Ако не може да обръщате често внимание на вашата тревна площ и редовно да я косите, така че често се случва тревата да израстне много, по добре помислете за купуването на по-мощна моторна косачка, която може да се справи с по гъста или висока трева. Идеалният избор е такава с функция за странично изхвърляне, което ви позволява да събирате тревата по-късно и да не изсипвате често коша. 

За площи които нямат представителен характер или не служат за рекреация (например градини) и не се предполага тяхното редовно косене, може да се избере и гребенова косачка. Тя има извънредно широк обхват на дествие, може да окоси и яки бурени или дори се справя и с леторасли от 8 мм.

 

Тип на тревната площ

За тревни площи с представителен характер е най-подходяща вретеновата косачка, която благодарение на качествения чист сряз е изключително щадяща към тревата. Ако за такава тревна площ изберете и ротационна косачка, пак няма да сбъркате, но трябва да обърнете внимание да има регулиране на височината от около 20 мм. За представителни тревни площи, не се налага да използвате функцията мулчиране, така че не е нужно да търсите такава косачака. Тук обаче допълнително ще ви трябва още един помощник. Това е тример за трева или ножица за трева за да се справите с границите на тревните площи, с пространствата между храсти, лехи и дървета. 

Косене на тревни площи, които са предназначени за почивка – вили, селски градини и подобни, може да извършите с всяка ротационна косачка. За тревни площи от този тип най-добрият избор би бил косачка с повече степени на настройка на височината и с функция за странично изхвърляне, мулчиране. 

За тревни площи от ливаден тип е необходимо да изберете мощна косачка с бензинов мотор, голям по обем кош и възможност за настройване на по-голяма височина на косене, подходяща ще и функцията на страничното изхвърляне 

 

Физическа кондиция на обслужващия

Ако се предполага, че косачката ще бъде използвана от лице с по-малка физическа сила е по-добре да се избере машина с най-лесно обслужване. Това са например електрическите косачки, които са леки а за стартирането на мотора е достатъчно да се натисне бутона. В случаите на модели с бензинов мотор, за по-слаб човек изберете такава косачка, която има автоматичен стартер, така отпада нуждата от употреба на голяма сила за ръчно стартиране на мотора, което ще оцените през ранна пролет при по-ниски температури. 

Идеалният избор за физически по-слаби хора е и косачка с автоматично задвижване и централно настройване на височината на косене. В случай, че се спрете на модел без задвижване все пак е добре да изберете модел, при който всички колела са със съчмени лагери. 

 

Предимства и недостатъци

Ръчна косачка

Ръчните вретенови косачки са перфектният избор за косене на малки равни площи, които се поддържат често. Благодарение на ръчното задвижване, не изискват никакви допълнителни разходи за поддръжка и щадят околната среда.

Благодарение на специалното вретено с ножове във формата на винтова линия може да постигнете идеална тревна площ. 

Връхчетата на тревата, окосени с вретенова косачка не са разцепени и благодарение на това цялата тревна площ изглежда добре и представително. Поради отсъствието на мотор, вретеновите косачки са практически без емисии и безшумни.

Електрическа косачка

Електрическите косачки са подходящи за косене на малки и средни тревни площи. Благодарение на електрическото задвижване и малкия брой на движещите се елементи, тези косачки имат много тиха и екологична експлоатация и изискват почти минимална поддръжка. Друго предимство на почти всички косачки от нашата оферта е качественото шаси с малко тегло и благодарение на това манипулацията е лесна.

Благодарение на електрическия мотор и минималната необходимост от поддръжка, електрическите косачки имат добра покупна цена. Също така имат и функции свързани с безопасността на работа – авариен стоп, предпазители, системи за закрепване на кабела. 

Моторна косачка

Моторните косачки са подходящи за косене на средни и големи площи и особено, когато наблизо няма източник на електрическа енергия. Обърнете внимание на качеството на бензиновия мотор, защото моторът е сърцето на косачката. Може да изберете модели, които са оборудвани с централна система за регулиране на височината на косене или такива с ергономична форма на ръкохватките. Не е за пренебрегване автоматично задвижване на колелата а също и автоматичния стартер. Тези екстри разбира се отразяват и на цената, но ако такава косачка е предназначена за жени или за възрастни хора, то това не трябва да се пренебрегва.

От значение при избора са широчината на работната зона и големината на коша. От това зависи скоростта на косене. 

 За да обобщим всичко казано по-горе сме подготвили основните данни, фактори и показатели влияещи върху избора на косачката за трева в прост табличен вид.

При избора на косачка за трева не забравяйте да се запознаете с качествените предложения на фирма Rudimpex.


 

Как да изберете най-подходящата за вашето стопанство мотофреза

Дата: 27 Мар 2019

“Каква мотофреза да избера?” - често срещан въпрос от страна на нашите клиенти през последните години. Причината е, че мотофрезите се превърнаха във всекидневен и задължителен инвентар за всеки, който разполага с градина и желание сам да си произвежда плодове, зеленчуци и други блага от нея. 

Ползите от използване на мотофреза

В миналото, на мотофрезите се гледаше като на инвентар за хора, които притежават големи дворни места или градини и са решили да произвеждат по-сериозни количества плодове и зеленчуци, най-често за продан. Тази част от клиентите на мотофрези се е запазила, но развитието на сегмента води след себе си все повече машини, които да са от полза на всякакви стопани, с градини за лично ползване. 

Споменахме плодове и зеленчуци, но с това далеч не се изчерпват приложенията на една мотофреза. На практика тя е подходяща за обработка на земята, за отглеждане на най-разнообразни посеви. Можем да добавим етерично-маслени растения и цветя. Също така и ред други селскостопански дейности, изискващи довършителна обработка на почвата или механизирано окопаване около трайни насаждения. 

Ползите от използване на мотофреза са много. По правило обработката с мотофреза следва дълбоката оран, извършена с трактор и плуг. Тя е машината, която може да разбие и разтроши едри буци пръст останалите след плуга. Използва се също за окопаване в междуредията за унищожаване на плевелите. 

Фрезоването значително подобрява способността на почвата да поема и задържа дъждовната и поливна вода, ограничава се нейното изпаряване, улеснява се проникването на влагата в дълбочина. Подобрява също така въздушно-газовия и топлинен режим в почвата, което благоприятства развитието на растенията. Почвата се фрезова преди засяване, а междуредията се окопават периодично. 

Дори и в малката градина, където трактор не може да влезе, а дълбоката обработка се прави с права лопата (бел), мотофрезата е незаменима за ситно разбиване на буците. Използва се също така за вкопаване в почвата на внесен компост или оборски тор. Дори при малка 20–25 m² дворна оранжерия, фрезата е необходимост не само за подготовка на почвата за новия разсад, но и за разбиване на ситно на доставяния в чували оборски тор, който най-често е на буци. 

Най-важните изкисвания за правилен избор на мотофреза

Ще се спрем на най-важните изисквания, за да ви дадем насоки, които ще ви бъдат от голяма полза, при избора на механизиран помощник за градината. 

На каква цена?

Цените на мотофрезите варират в много голям диапазон: от такива, които започват около 150 лв., до модели по няколко хиляди лева. Затова е важно ясно да определите какви пари сте склонни да инвестирате, както и за какви цели.

 От кой производител?

На пазара има много производители на мотофрези, които на свой ред предлагат цяла гама от всякакви модели. Заедно с това има и много любители на всяка марка, както и на различните модели. Накратко: колкото фирми и модели, толкова и мнения и препоръки за качество. 

Противно на мнения от преди няколко години, мотофрезите с китайски двигател, които се славят с по-добра цена, са с добро качество, стига машината да е правилно подбрана и да е преценено натоварването, на което ще бъде подложена. 

Марковите модели предлагат по-добри експлоатационни качества при по-голямо натоварване, но и на съответната цена.

 Електрическа или с двигател с вътрешно горене?

Мотофрезите се делят на два големи класа, според вида си на задвижване: с електрически двигател и с двигател с вътрешно горене – съответно може да бъде бензинов или дизелов. 

Електрическите фрези са подходящи за по-леки дейности, а ограничението на кабела предполага работа около електрифицирано място, най-често около вилата или селската къща. Отлични са за работа в цветни градини и малки зеленчукови градини. Работната площ е до 30 см. Предимствата са ниското тегло и ниво на шум. Липсата на газове ги прави удобни и за работа в парници. Не на последно място, удобни за работа и от жени. 

Машините с двигател на бензин (или дизел) са доста по-мощни, но съответно са и по-тежки, нуждаят се от допълнително обслужване, по-шумни са. За сметка на това към тях може да се закача допълнителен инвентар като браздир, загърлячи, роторни косачки, пръскачки, механизирано изваждане на картофи и други кореноплодни, дори за теглене на ремарке. Работната ширина може да достигне до 100 см. Всички тези фактори правят мотофрезите с гориво подходящи за по-големи градини. 

С какъв инвентар?

Запитайте се съвсем практично: ще ви е ли необходим допълнителния инвентар, който идва с по-скъпите модели и съответно добавя към цената? Имате ли намерение да използвате ремарке, за което ще е необходима по-мощна мотофреза?

За да не давате пари за нещо, което няма да използвате, добре е да сте наясно със своите нужди и начин на ползване на мотофрезата.

Мотофрезите, които могат да теглят ремарке притежават скорости и са с мощност 5-7 конски сили. Това са сериозни машини, които са предназначени и за прикачане на допълнителен инвентар, който изредихме по-горе. Към тях задължително трябва да има и гумени колела, които често се предлагат към машите от този клас. Ако имате намерение често да превозвате различни товари, било то вътре във вашето стопанство или пък извън него, тогава определено имате нужда от подобна мотофреза. Във всички останали случаи можете да спестите от окомплектовка, ако нямате нужда от нея. 

Мотофрези Gardenia

Мотофрезите на Gardenia са сред най-предпочитаните от нашите клиенти

За каква по големина градина?

Освен площта на градината, добре е да се съобразите и с вида на почвата, която ще обработвате. По-глинестите и каменисти почви изискват по-мощна машина и може да се окаже, че електрическата фреза не е достатъчно мощна в някои случаи. 

Гаранционно обслужване.

Не на последно място, трябва да се осведомите и за гаранционното и извънгаранционно обслужване на мотофрезата. Може да съберете мнения и за нейните експлоатационни качества от хора, които вече я ползват, но както споменахме вече, имайте предвид, че всеки хвали своето, а и често ще попаднете на коренно противоположни мнения. 

Разгледайте офертите в нашия онлайн магазин. Преценете дали описаните характеристики ви удовлетворяват. Освен на сайта ни, можете да направите покупка и от наш магазин. При онлайн покупка, ще докараме мотофрезата до желан от вас адрес. Следете офертите ни, постоянно пускаме промоционални цени и изгодни предложения, особено в пролетно-есенния период. 

Винаги можете да отправите запитване и към нас, с радост ще се отзовем!

Какво е МИГ / МАГ заваряване

Дата: 01 Мар 2019

При МИГ/МАГ заваряването заваръчната дъга гори между топим метален електрод и заваряваното изделие в среда от защитен газ: въглероден диоксид, аргон или газова смес. Металният електрод е навит на ролка тел с диаметър от 0,6 до 3,2 mm. Големите диаметри, от 1,6 mm нагоре се използват предимно за наваряване на износени детайли. Телът може да има различен химичен състав и се подбира според заваряваните детайли. Освен това той може да бъде плътен или тръбно-флюсов. Телът се изтиква от телоподаващо устройство през шланг с максимална дължина 4,5 m и така достига до заварявания детайл.
Заваряването с апарати МИГ/МАГ има редица съществени предимства пред заварката с електроди и поради това в много случаи е за предпочитане, включително в домашната или занаятчийската работилница. Не случайно в специализираните източници на информация този метод единодушно се определя като най-универсалния и най-разпространен в цял свят. На първо място бихме поставили неговото приложение при едва ли не всички условия на заваряване.

С МИГ/МАГ апарат например се правят много по-лесно и качествено вертикални и таванни заварки, включително и от неспециалист, а като цяло технологията на заваряване се усвоява много бързо и лесно. На следващо място бихме поставили напълно чистия, без примеси, заваръчен шев, като тук познатата от заварките с електроди шлака напълно липсва. Освен че шевът става гладък и равномерен, без шупли и остатъци от шлака, МИГ/МАГ заварката е най-производителният метод от всички останали. При него липсва и досадното, а често пъти и причиняващо увреждане на зрението поради попаднали в очите твърди частички при работа без защитни прозрачни очила очукване на шлаката. Незаменимо предимство на МИГ/МАГ заваряването е възможността за заварка, включително и чрез точкуване, на ламарини с дебелина над 0,6 mm, както и на детайли с миниатюрни размери. Всеки, познаващ заварката с електроди, би се удивил колко лесно се заваряват тънки ламарини и най-важното при минимална вероятност от прогаряне. Това обяснява широкото приложение на МИГ/МАГ заваряването при ремонт на автомобилни купета. Друго много съществено предимство е минималното общо загряване на заварявания предмет във и около зоната на заварката. Това означава, че иначе неминуемите термични деформации при МИГ/МАГ заваряването са ограничени до минимум – още една предпоставка за успешна заварка на ламарини. Минималните деформации са много съществен фактор и при сглобяването на различни рамки от метални профили.


При МИГ/МАГ заваряването електрическата дъга гори между металния тел и заварявания детайл в газова защитна среда от въглероден диоксид, аргон или смес от газове. Силата на тока се регулира най-често стъпаловидно с превключвател, а скоростта на подаване на тела се регулира плавно в зависимост от дебелината на заваряваните детайли и силата на тока. Всъщност това е единственото, което човек трябва да усвои чрез практика и тук основно се крие умението за работа със заваръчния апарат.
Друго съществено предимство на МИГ/МАГ заваряването е възможността да се заварява широк диапазон от метали. При обикновените, ниско- и високолегирани стомани основно се използва въглероден диоксид, а при заварка на алуминий, мед и негови сплави се работи с аргон. При тези материали ограничението за заваряване с МИГ/МАГ апарати е, че минималната дебелина е 2 mm. За заварка на по-тънки изделия се препоръчва използването на апарати с импулсно подаване на ток и най-вече ВИГ заваръчни апарати.

 

Към предимствата на МИГ/МАГ заваряването от гледна точка на икономическата целесъобразност извън строго професионалните области на приложение трябва да добавим и сравнително ниската им цена, която при апаратите от по-нисък клас е не по-висока от 2–3 пъти цената на средно добър електрожен.
Единственият недостатък на този метод се проявява при заварки на открито, защото вятърът и влагата снижават защитния ефект на газа. Затова трябва да се работи на завет или на закрито.
Специално не посочваме области на приложение, защото МИГ/МАГ заваряването може да се използва успешно практически навсякъде – от домашната работилница и автосервизите до машиностроенето, химическата промишленост, изграждането на тръбопроводи и т.н.
оръчайте онлайн сега  или на тел: 0886 373972, 0876 373970

Как да изберем мотофреза от Rudimpex.com

Дата: 18 Апр 2018

Тази година земеделският сезон започна на по-ранен етап. Екипът на Рудимпекс ООД е наясно с трудностите в земеделският бранш, затова Ви предлагаме мотофрези на ниски цени, БЕЗ КОМПРОМИС НА КАЧЕСТВОТО внос от Германия с 2 години гаранция !

При избора на мотофреза е необходимо да си поставим следните въпроси:

1. За какво точно ще използваме мотофрезата?

2. За какъв период възнамеряваме да използваме мотофрезата?

3. Какви възможности да има мотофрезата?

 В целта ни да бъдем в услуга на клиента, ние желаем първо да консултираме клиентите си, за да си изяснят какво точно е необходимо да закупят, за да бъдат удовлетворени. Двете крайности не са в полза нито за нас екипът на Рудимпекс ООД, нито за клиента. Необходимо е да бъде направен балансиран избор на мотофреза, тъй като е неоправдано да закупите прекалено висок клас мотофреза или да се подведете от ниската цена и да се спрете на компромисен вариант, който в бъдеще да бъде във Ваш ущърб.

В по-ниският клас мотофрези позиционираме тези с по-малко на брой скорости, този клас са подходящи за обработване на малка площ земя. Тези машини са оборудвани с по-леки редуктори и са предназначени за по-леки натоварвания.

Ако сте от тези клиенти които желаят да използват максимално фрезата си и съответно да имат възможността освен да фрезоват, да могат да браздят, напояват, да пръскат с препарати за растителна защита, да прибират и транспортират реколта, то екипът на Рудимпекс ООД би Ви посъветвал да изберете по-висок клас машина, с повече на брой скорости и голямо оборудване. С бавните скорости, Вие можете да браздите по-прецизно, без да натоварвате машината, да се вадят картофи например или да се закачи ремарке за транспортни нужди. Редукторите на тези мотофрези са подсилени и предназначени за по-големи натоварвания.

Екипът на Рудимпекс ООД ще Ви консултира освен при избора ви на мотофреза и при последващото обслужване. Ние предлагаме и голям асортимент от резервни части за фрези.

Избор на парктроник система

Дата: 28 Фев 2018

Избор на парктроник система

Парктроникът се нарича още APS (Acoustic Parking System) – система за акустично паркиране. Тази екстра е доста популярна и се прилага в повечето автомобили. Както личи от наименованието, тя е създадена да улеснява водача на МПС да паркира возилото без проблеми и сблъсъци.

Специалистите посочват 2 основни вида парктроници. Единият е стандартният, който работи с ултразвук и именно този сигнал се анализира от датчика. Самата система мнозина са виждали по бронята на колите и включва приемник и излъчвател. Максималният обхват на ултразвуковия „лъч” е около метър и половина. Той се отразява, когато попадне на препятствие и се връща към датчика. (Казано с езика на биологията – с ултразвуково ехо се ориентират прилепите, делфините и някои други животни.) Клетката анализира ехото и според получените данни се пресмятат разстоянията до проблемните препятствия. Данните веднага излизат на екрана, който обслужва уреда.

Последното обаче не винаги е задължително. Има парктроници, които издават само звуков сигнал и по него шофьорът разбира как точно паркира автомобила и кога трябва да спре. Подобни „джаджи” обаче са отдавна в миналото, защото не са точни и могат да създадат проблем. Актуални са устройствата, които посочват разстоянието и те стават все по-точни, защото разработчиците добавят допълнителни датчици за увеличаване на точността. Те вече са 2, 4 и дори 8.

Най-добри са парктрониците с максимален брой датчици. Те събират повече информация за околната среда и препятствията, които логично правят и паркирането по-лесно. Самите устройства имат „видимост” в предната и задна зона на возилото и се контролират от захранването на фаровете. Когато паркирането е на заден ход, ток постъпва от „бялата лампа”. Ако маневрата е челна, автоматично се изключва задното ехо и се включват датчиците отпред. Те работят или до спиране на автомобила, или ако отчитането на разстоянието не се мени повече от 1 минута.

Накои от парктрониците имат аварийно включване на аларма или отчитане ако се приближава някакъв неподвижен предмет. Това е удобно за родния „релеф” по пътищата, особено в градско шофиране. Системата не е постоянно активна. Тя се изключва ако автомобилът развие над 5км/ч. Опасната близост, която активира предупреждението варира от 30 до 10 сантиметра разстояние от препятствието и зависи от модела на устройството. По принцип не подлежи на коригиране, защото е заложена в парктроника. Затова купуването на евтина „джажда” не се препоръчва.

Вторият основен вид работи с инфрачервени лъчи. (Подобно на дистанционните за телевизор, видео и т.н.) Той обаче е твърде „кекав” – влияе се от странични фактори – цвят на средата, материал на препятствието, влажност на въздуха... Вероятността да направи беля или да изключи отчитане в ключов момент е доста сериозна. Затова е добре пак да се мисли в избора на модели.

Според специалистите и коментари на запознати, един от добрите варианти е парктроник (4 Sensoren). Но и тук всичко е въпрос на вкус и финансови възможности.

Ксенонови Фарове - За и Против

Дата: 31 Яну 2017

Ксенонови фарове – „за” или „против”? Ксеноновите фарове за първи път сa монтирани на сериен автомобил през 1991 г. и по-точно в BMW седма серия. И от тогава досега се водят спорове „за” или „против”, т.е. едни ги хвалят (обикновено тези които вече имат такива), а други ги критикуват и отричат (тези които ги нямат още). И между другото и двете страни са прави донякъде. Ние ще се опитаме да изясним всички достойнства и недостатъци на ксеноновите фарове, а вие сами ще прецените дали си струва или не немалката инвестиция в тях.

 

Нека първо да разгледаме аргументите „за”. И така, ксеноновте светлини са много по-ярки от халогеновите: 3200 lm (лумена) за ксенона, срещу двойно по-малко за най-качествените H7 халогени – 1500 lm. Ксеноновте лампи са и много по-икономични: те отдават на 1W (ват) мощност 91 lm срещу 26 lm/W за халогена. Това позволява на един фар да се намали разхода от 55 W на 35 W, ако се ползват ксенонови лампи.Друго съвсем немаловажно предимство за ксеноновите лампи е че имат много по-дълъг живот от халогенните – 2000 часа срещу едва 450-500 часа. Освен това ксеноновите фарове не се повреждат от вибрациите. Това са основните предимства, които хич не са малко, в същото време имат и много недостатъци, за да разберем всичко правилно, ще изясним принципа на работа на ксеноновите лампи. Основното което е нужно да знаем е че в този вид лампи светлиния поток се генерира от йонизирането на смес от ксенон и други газове посредством т.нар. волтова дъга (също дъгов разряд или електрическа дъга) между два (обикновено волфрамови) електрода затворени в стъклен балон (капсула). Светлината която се генерира е бяла и както споменахме по-горе с много по-голяма яркост.

Тук вече започваме с недостатъците на касеноновите фарове. За този вид лампи не е достатъчно нормалното напрежение от 14 V в автомобила, налага се към схемата да се добави и инвертор, който да преобразува тока в подходящите параметри. В началото са били необходими 300 V, но с времето технологията се усъвършенства и вече са достатъчни 85 - 42 V и 400 kHz. Това говори, че специално за ксеноновите фарове лампите са много и различни, например модели D1, D2, D3 и D4 въобще не са взаимозаменяеми, още повече, че отзад имат и по още една буква R или S, която неслучайно е там. И в допълнение към всичко това, за първоначалното включването на тази вид лампи е необходимо доста по-голямо напрежение от 300V. За да се образува волтова дъга е необходимо много високо импуслно напрежение от порядъка на 25000V. Устройството което може да генерира такова стартово напрежение може да е както външно (за моделите D1), така и интегрирано в самата лампа (за моделите D1S). Характерното за тази технология е, че за да достигнат до номинална яркост на ксеноновите лампи са им необходими не милисекунди, а цели 15 секунди – именно за това време хладната лампа достига оптималната работна температура и яркост (разбира се, лампата се включва веднага, но чак след секунда започва да отдава едва 25% от потенциала си). Извода от това е следния – ксеноновите лампи не са подходящи за работа в непостоянен режим.

Друга особено важна характеристика на светлината добивана от този вид лампи е че късовълновото дъгово излъчване се разсейва силно от микронеравности. С прости думи казано – рефлекторите на ксеноновите фарове трябва да са много по качествени и гладки отколкото на обикновените халогеновите фарове, освен това самото стълко на фара трябва да е чисто (нещо което в нашите условия по пътищата е труднопостижимо). Ето защо ксенонови фарове и например „яка” Golf – ДВОЙКА са несъвместими технологи или по-точно едни истински ксенонови фарове с всичките им там инвертори и т.н. струват колкото самата ДВОЙКА, ако не и повече. Тук идва и следващия момент, „къси” и „дълги” светлини. При халогена е ясно една жичка – „къси”  плюс втора жичка и готово имаме и „дълги”, а при ксеноновата лампа с волтова дъга? Няма как да генерираш първо една а след това и втора волтова дъга до първата или да пуснеш двойно повече ксенон, за да се получат „къси” и „дълги” светлини. Решенията са следните: когато е една лампата във фара, се монтира малък електромотор (соленоид), който премества самата лампа с няколко милиметра напред или назад в зависимост от желания режим; или да се ползват две лампи една до друга или една след друга. И всъщност, под това се крие и популярното название „биксенон”.

И така – защо тези фарове са толкова скъпи, ами сами сметнете - лампа е скъпа и всички инвертори, и системи, и електроники за защита и управление на този вид фарове са много повече, отколкото може да си представите, даже стъклата за фаровете са с ултравиолетови филтри, защото светлината, която излъчват, е подобна на тази от дъгова електрозаварка. С една дума – ксенонови фарове, о да страхотни са, но ако можем да си позволим истински оригинални такива, а не евтини „китайски” ксенони, които нямат нищо общо с горе-описаната технология. Вярно, всичко е доста по-сложно, отколкото с обикновените фарове, а ако ги сравним със светодиодите? Това е тема, която си заслужава отделна статия, засега ще отбележа само, че техническите подробности и проблеми при светодиодните фарове не са по-малко от тук описаните.

Валути

Количка

Количката е празна.

Бюлетин

Въведете Вашия email за да се абонирате за Нашите промоции: